Meet thuis uw bloeddruk met een eigen bloeddrukmeter

Heeft u een hart- of vaatziekte, een hoge bloeddruk of een verhoogd risico op hart- of vaatziekte bij bijvoorbeeld een verhoogd cholesterol, diabetes of te veel stress dan kan het zinvol zijn om een bloeddrukmeter aan te schaffen.
 
Bloeddruk
Bloeddruk is de druk die wordt uitgeoefend op de wanden van de bloedvaten. Het hart pompt constant bloed door de aders. Bij elke hartslag varieert de bloeddruk tussen een maximum en een minimum druk. Daarnaast varieert het bloeddrukniveau gedurende de dag. In de nacht is de bloeddruk relatief laag. Wanneer u op staat loopt de bloeddruk weer op.
Ook heeft lichamelijke inspanning en psychische activiteiten een grote invloed op de bloeddruk. Bij lichamelijke inspanningen zoals sporten stijgt de bloeddruk omdat de spieren meer zuurstof nodig heeft. Hierdoor moet het hart meer bloed door het lichaam pompen waardoor de bloeddruk om hoog gaat. Hoe beter uw conditie is hoe minder hard uw hart moet werken en hoe minder hoog uw bloeddruk is. Beweeg gemiddeld een half uur per dag. Dit zal een positieve invloed hebben op uw bloeddruk. Onder psychische activiteiten verstaan we stress een drukke situaties. Dit zorgt ook voor een stijging van de bloeddruk. 
 
Bloeddrukmeters voor thuis
Wanneer u een bloeddrukmeter wilt aanschaffen is het belangrijk dat deze betrouwbaar is. Elke bloeddrukmeter heeft een CE-markering. Dit betekent dat het apparaat is getest in praktijksituaties en is veilig. Het is echter geen keurmerk voor betrouwbaarheid.
Het Dabi-instituut test de betrouwbaarheid van bloeddrukmeters. De testers werken met internationale protocollen. Zo zijn de diverse bloeddrukmeters van het merk Beurer getest door het Dabi-instituut. Deze zijn ook te koop in de webshop van Wellsana.


U kunt ervoor kiezen om uw bloeddruk te meten via uw pols of bovenarm. Een meting via de bovenarm is het minst gevoelig voor fouten door beweging.

Wanneer is uw bloeddruk te hoog?
Na meerdere metingen kunt u met zekerheid zeggen dat u een te hoge bloeddruk heeft bij een waarde boven de 140/90mmHg. Het is belangrijk om te weten dat de bloeddruk gedurende de dag schommelt. Het is daarom raadzaam om uw bloeddruk op verschillende tijdstippen te meten. Wanneer u een hoge bloeddruk heeft is het raadzaam om uw levensstijl aan te passen raadzaam. Eet gezond en zo weinig mogelijk zout, wanneer u overgewicht heeft zorg ervoor dat u afvalt, beweeg voldoende en leer omgaan met stresssituaties en spanningen.
 
Lage bloeddruk
Bij een lage bloeddruk krijgen alle delen van het lichaam onvoldoende bloed en zuurstof. Als er te weinig bloed naar de hersenen gaat kunt u duizelig worden of flauwvallen. Ook kan het leiden tot kortademigheid of pijn op de borst. Een lage bloeddruk kunt u wel beter hebben dan een hoge bloeddruk. Vaak is een lage bloeddruk tijdig.

Bekijk hier de bloeddrukmeters van Wellsana.