Oefeningen voor thuis met de gymnastiekbal

In veel sportscholen en bij de yogales is de gymnastiekbal al een bekend hulpmiddel. Maar wist u dat dit hulpmiddel ook ideaal is voor thuis?
 
Als u moeite heeft om naar de sportschool te gaan dan is de gymnastiekbal voor thuis ideaal. Door met een gymnastiekbal te trainen traint u extra spieren doordat de oefeningen een stuk moeilijker worden. U moet namelijk uw balans beter verdelen. Hierdoor moet u extra inspanning geven waardoor het trainen gelijk intensiever wordt.

Instabiliteit
Door het trainen met een gymnastiekbal bent u bezig met het trainen van uw instabiliteit. Hierdoor krijgt u al snel een plattere buik en een sterk lijf. Gymnastiekbal oefeningen verbeteren o.a. uw balans, flexibiliteit en core stabiliteit. De buikspieren moeten continu worden aangespannen om het rollen van de bal onder control te krijgen. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks voldoende te bewegen om zo fit te blijven. Wij hebben hieronder vier oefeningen uitgewerkt die u gerust thuis kan oefenen met de gymnastiekbal.
 
Oefening 1: Split Lunge
Sta op uw rechterbeen voor de bal en doe uw linke onderbeen op de bal. Druk uw voet en scheen van uw linker onderbeen in de bal. Buig vervolgens uw rechterbeen terwijl uw links de bal naar achteren rolt. Rol vervolgens terug naar uw beginpositie en herhaal de oefening. Switch na 10 herhalingen van been zodat uw beide benen traint. Met deze oefening traint u uw buik, bovenbenen, hamstrings en billen.

Oefening 2: Bridge

Lig met uw rug op de vloer met de knieën gebogen, voeten op de bal en armen gewoon naast u op de vloer. Lift vervolgens uw bekken omhoog totdat uw lichaam 1 rechte lijn vormt van schouders tot knieën. Span hierbij uw buik goed aan. Laat uw bekken vervolgens weer langzaam zakken naar het begin en herhaal de oefening 10 keer. Met deze oefening traint u uw buik, hamstrings en billen.
 
Oefening 3: Push up
Iedereen kent de beruchte push up wel. Met de gymnastiekbal gaat die alleen net wat anders omdat u uw handen op de gymnastiekbal heeft in plaats van op de grond. Start in een plank positie met uw handen op de bal en voeten op de grond. Buig uw ellebogen tot bijna 90 graden om zo langzaam de borst naar de bal te laten zakken. Druk vervolgens op naar uw beginpositie en herhaal de oefening 10 keer. Met deze oefening traint u uw borst, schouders en borst.
 
Oefening 4: Back Extensie
Lig met uw buik op de gymnastiekbal. Laat uw armen rusten op de bal en zet de bal van uw voeten op de grond. Kom vervolgens omhoog met uw borst en armen. Ellebogen kun u het beste 90 graden gebogen houden en het is belangrijk dat uw voeten op schouderbreedte staan. Beweeg vervolgens de schouderbladen naar elkaar toe wanneer u omhoog kunt. Herhaal ook deze oefening 10 keer. Met deze oefening traint u uw rug, schouders en billen.