Als de blaadjes van kleur veranderen en de temperatuur daalt, bestaat er toch niets mooiers dan na een prachtige wandeling met een heerlijk warme soep op te warmen? Wat dacht u bijvoorbeeld van een wortelsoep met zoete aardappel met daarbij een lekker stokbroodje kruidenboter? Bij ons vindt u alle keukenaccessoires die u nodig heeft én een herfstachtig recept om uit te proberen.
Stap 1 Verwarm de oven voor op 200°C en bak het stokbrood in ca. 7-10 minuten af. Breng ongeveer 20 g boter op kamertemperatuur.
Stap 2 Was en schil de zoete aardappel en wortel. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes van ca. 2 cm. Pel en snipper de ui. Maak de rode peper schoon: verwijder de zaadlijst en hak hem in stukjes. Bereid 500 ml bouillon in een kleine steelpan.
Stap 3 Verwarm 1 tl olijfolie en 1 tl boter in een grote pan. Voeg de ui toe en fruit deze gedurdende 5 minuten op laag vuur. Voeg de wortel en zoete aardappel toe en bak alles ongeveer 10 minuten. Voeg nu de kruidenmix en rode peper toe naar smaak en laat het 3 minuten garen. Blus het geheel af met de bouillon en 200 ml water, totdat de groente zachtgekookt is (ca. 10-15 min).
Stap 4 Maak de bieslook schoon en snijd deze in kleine stukjes. Schil het knoflookteentje en hak het in kleine stukjes. Voeg de helft van de bieslook toe en meng samen met de boter, 1 tl mosterd en zout en peper.
Stap 5 Haal het stokbrood uit de oven en laat het afkoelen. Snijd het stokbrood vervolgens in sneetjes en bestrijk deze met kruidenboter. Zet de oven op de grillfunctie op 200°C. Leg de met kruidenboter besmeerde stokbroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze vervolgens bovenin de oven krokant (ca. 2 minuten).
Stap 6 Haal de pan van het vuur (als de groenten gaar zijn) en pureer de soep met een staafmixer tot hij romig is. Roer er 1 el crème fraîche door en breng op smaak met een beetje zout en peper.
Stap 7 Serveer de soep in kommen en voeg 1 tl crème fraîche en een beetje olijfolie toe per kom. Strooi de resterende bieslook erover en smullen maar!