Grijs haar houden of verven?
 
U moet eraan geloven, grijs haar! Bij de één groeien de grijzen haar eerder dan de ander. Dit verschilt enorm per persoon. Toch valt het op dat de meeste vrouwen in het begin ervoor kiezen om de eerste grijzen haren weg te werken. Vooral wanneer uw haren op een vroege leeftijd grijs worden begrijpen wij dat u hier niet altijd even blij mee bent. Op een latere leeftijd kunt u het accepteren omdat grijze haren horen bij het ouder worden.
 
De veroorzaker
Het is genetisch bepaald op welke leeftijd uw haar grijs wordt. Hiermee bedoelen we de leeftijd op het moment dat uw haar als allereerst grijs wordt. Hieraan kunt u niks veranderen. Wel heeft u zelf invloed op de snelheid waarmee uw haar verder vergrijst. Denk hierbij aan een ongezond voedingspatroon, tekort aan B-vitamines, roken en stress.   

Melanocyten
Uw haar groeit uit een haarzakje en ieder haarzakje bevat pigment. Deze pigment heet melanocyten. Melanocyten produceren een kleurstof die zwart, bruin of rood-geel is. De kleurstof worden afgegeven aan de cellen die keratine produceren. Keratine is een eiwit en bouwstof voor het haar. Hoe ouder u wordt hoe minder actief de melanocyten worden. Dit zorgt ervoor dat er langzamerhand steeds minder kleurstof wordt geproduceerd. Het haar wordt hierdoor lichter, bleker en uiteindelijk kleurloos oftewel grijs!
 
Grijs haar verven?
Wanneer u uw grijzen haren wilt verven is dat natuurlijk mogelijk. Haarverf is er tegenwoordig in wel bijna elke kleur. Grijs haar verven heeft wel zo zijn nadelen. Zo is grijs haar een stuk stugger en daarom moeilijker te verven. Ook kan het zo zijn dat de kleur moeilijker gepakt wordt. Hieronder geven wij een aantal tips om uw grijze haren te verven.
 
Highlights
Wanneer u de eerste grijzen haren ziet verschijnen kunt ervoor kiezen om te beginnen met Highlights. Vooral bij licht of donkerblond haar is dit ideaal. Bij highlights bent u niet verplicht om uw hele haar te moeten verven. Het is dus minder belastend. Wanneer u donker haar heeft adviseren wij lowlights aan.
 
Welke haarverf is geschikt?
Wanneer uw haar voor een groot deel vergrijsd is kunt u ervoor kiezen om uw volledige haar te verven. Dit kunt u het beste doen met een permanente haarverf. Daarnaast pakken donkere kleuren beter dan lichte kleuren. Het is belangrijk wanneer u uw haar zelf thuis verft u de verpakking goed leest, ook de kleine lettertjes op de achterkant! Daarnaast adviseren wij om natuurlijke haarverf te gebruiken. Dit kunt u herkennen aan een N op de verpakking. Mocht u niet tevreden zijn met het eindresultaat dan kunt u overstappen naar professionele kappersverf.