De bloeddruk en alles wat u daar over moet weten

»

Bij WELLSANA komt u alles te weten over de bloeddruk en welke rol deze bij uw gezondheid speelt. Kom te weten wat systole en diastole zijn en wat de eenheid mmHg betekent. Wij leggen aan u uit wat de oorzaken en gevolgen zijn van een hoge bloeddruk. Daarbij delen we handige tips om hypertensie te voorkomen en kunt u gratis een bloeddrukpas als PDF downloaden en printen.

Wetenswaardigheden over de bloeddruk en uw persoonlijke bloeddrukpas

Arts meet bloeddruk bij de patiënt

De bloeddruk is een van de belangrijkste factoren voor een goed functionerend hart- en vaatstelsel. Het bloed heeft namelijk een bepaalde druk nodig om vanuit het hart in de bloedvaten gepompt te worden en alle cellen met voldoende zuurstof te voorzien. De bloeddruk moet echter niet te hoog zijn. Een te hoge bloeddruk is namelijk een niet te onderschatten risico voor de gezondheid.

»

De bloeddruk is belangrijk, het pompt het bloed door het lichaam en zorgt ervoor dat alle cellen van zuurstof zijn voorzien. Het wordt uitgedrukt in mmHg en bestaat altijd uit twee waarden. De bovenste waarde staat voor de maximale druk en heet systole. De onderste is de minimale waarde en wordt diastole genoemd.

De invloed van bloeddruk op uw lichaam

De bloeddruk is de druk die in de in de bloedvaten aanwezig is. De bloeddruk houdt de bloedsomloop in stand. Hiermee wordt de zuurstofvoorziening van het lichaam gewaarborgd, dat tegelijkertijd een van de belangrijkste eisen is voor een goed verloop van alle lichaamsprocessen. De druk wordt over het algemeen in een van de grotere slagaders gemeten en uitgedrukt in mmHg (millimeter kwik). Anders dan bijvoorbeeld bij de polsmeting wordt bij de meting van de bloeddruk altijd naar twee waarden gekeken: de systolische druk of bovendruk en de diastolische druk of onderdruk.

Meer lezen