Blaasproblemen: wat is incontinentie?

   Zowel mannen als vrouwen kunnen last krijgen van incontinentie. Incontinentie is het ongewild urineverlies. Dit kan overigens verschillende oorzaken hebben. Er zijn verschillende soorten incontinentie, maar stressincontinentie en aandrangincontinentie zijn de meest voorkomende soorten.

   Stressincontinentie

   Dit is de meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen boven de 40 jaar. Lichamelijke inspanningen zijn meestal de oorzaak van incontinentie. Denk bijvoorbeeld aan hoesten, lachen of springen. De druk op de blaas wordt verhoogd en dit leidt uiteindelijk tot ongewild urineverlies Vrouwen krijgen vaak last van incontinentie tijdens de zwangerschap, na de bevalling of tijdens de overgang. De bekkenbodemspieren zijn dan beschadigd of verzwakt. In de meeste gevallen gaat het om het verlies van enkele druppels of een heel klein beetje urine.

   Aandrangincontinentie

   Een overactieve blaas is een andere uitleg voor aandrangincontinentie. De persoon voelt geheel onverwachts de drang om te urineren zonder hij dit tegen kan houden. In tegenstelling tot stresscontinentie komt aandrangcontinentie meer bij mannen voor en gaat het hier om een grotere hoeveelheid urineverlies.

   Incontinentiehulpmiddelen/incontinentiemateriaal

   Gelukkig bestaat er incontinentiemateriaa die de problemen kunnen verlichten (of zelfs oplossen). Over een incontinentieluier of incontinentieslip wordt het meest gesproken. Dit zijn instapbroekjes die net als normaal ondergoed worden gedragen, maar wel voorzien zijn van absorberend inlegverband. Naast incontinentieslips zijn er ook inlegkruisjes of inlegverband die in normaal ondergoed gedragen kan worden. Ook ’s nachts kan men last hebben van incontinentie. Daarvoor zijn steeklakens of incontinentiedekmatrassen in het leven geroepen. Dit incontinentiebeddengoed is gemaakt om het matras te beschermen tegen urinevlekken.

   Bij Wellsana vindt u een ruim aanbod incontinentiemateriaal. Van steeklakens tot aan slips in diverse soorten.

   Heeft u last van incontinentie? Dan is het altijd verstandig om een huisarts te raadplegen.


   waiting...

   Contact
   010-447 98 88Wij beantwoorden uw vragen graag van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 21.00 en op zaterdag en zondag van 08.30 tot 17.00 uur.